Skip to content
Blog

Hydratatie op het werk: Hoeveel water is genoeg?

15 februari 2022
3 minuten lezen
Kennis over koffie

Hoeveel water moet een volwassene per dag drinken? Veroorzaakt koffie uitdroging? Waarom is water drinken belangrijk? Allemaal interessante vragen die wij in dit blog gaan beantwoorden.

Waarom is hydratatie belangrijk?

Zoals veel mensen weten is het belangrijk om voldoende water te drinken. Water is een van de eerste levensbehoeften en goed voor allerlei lichaamsprocessen, zoals de ademhaling, warmteregulatie, bloeddruk en stoelgang. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut dat een uitdrogingsniveau van 1-2%, een vermindering van de cognitieve functie veroorzaakt. Wanneer je gehydrateerd bent, ben je alerter en meer gefocust. Voldoende hydratatie kan dus zorgen voor een productievere werknemer.

vrouw drinkt water uit glas

Hoeveel water moet je drinken?

De hoeveelheid water die je moet drinken per dag hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van je activiteit, stofwisseling en het klimaat waarin je leeft. De behoefte aan water varieert ook van dag tot dag, afhankelijk van wat je eet, je algehele gezondheid, fysieke activiteitsniveaus en het weer. Volwassen mannen moeten streven naar 3 liter vocht per dag en volwassen vrouwen moeten ongeveer 2 liter water drinken.

Mag je ook iets anders drinken dan water?

Hoewel het in deze blog gaat over water drinken, mogen andere dranken natuurlijk ook. Koffie en thee zonder suiker en melk bevatten geen calorieën en mag je dus gewoon optellen bij je dagelijkse vochtinname. Dat koffie en thee vocht zouden onttrekken aan je lichaam is namelijk een fabeltje. Cafeïne zorgt er wel voor dat je eerder naar de wc moet, maar je gaat er niet meer van plassen.

koffie op een tafel

Moet je drinken als je dorst hebt of al eerder?

Het is een goed idee om te drinken voordat je dorst krijgt. Als je dorst hebt, vertelt je lichaam je eigenlijk dat je al licht uitgedroogd bent. Uitgedroogd raken is iets wat je wilt voorkomen omdat het een negatief effect heeft op je productiviteit, motivatie, concentratie en stemming.

water in een glas

4 tips om je werknemers gehydrateerd te houden

In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassenen lactose-intolerantie. Hun lichaam maakt te weinig van het enzym lactase aan dat nodig is om melksuiker in melk te verteren. Deze mensen kunnen dus vaak niet zo goed tegen melk of producten waar melk in verwerkt is. Daarom is lactosevrij topping een uitkomst.

1. Maak koud water beschikbaar

Maak als werkgever koud water beschikbaar door te kiezen voor een koffieautomaat met geïntegreerd koud water of een waterautomaat. Door koud water overal beschikbaar te maken zullen je medewerkers je dankbaar zijn. Met warm weer wordt er liever gekozen voor koud water dan voor koffie.

koudwater automaat op het werk

2. Maak je medewerkers bewust

Bewustzijn creëren kan een verschil maken. Vertel daarom je medewerkers over de positieve effecten van voldoende water drinken. Maak je medewerkers er bewust van hoe gemakkelijk zij aan een beker koud water kunnen komen.

vrouw met notitieblok en fles water

3. Herinner elkaar

Werknemers kunnen elkaar onderling helpen door elkaar te herinneren aan het feit dat ze moeten drinken. Want veel mensen halen hun dagelijkse waterbehoefte niet omdat zij het simpelweg vergeten.

geef een glas water aan je collega

4. Geef meer smaak

Als de smaak van water te saai is, is er een gemakkelijke oplossing. Kies voor een smaakje. Zet bij de waterautomaat één of meerdere flessen siroop. Je medewerkers kunnen dan kiezen of zij gewoon water willen drinken of toch liever met een smaakje.

water met een smaakje

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk