Ga naar de inhoud
Nieuws

Koffie in de circulaire economie, gaat dat samen?

7 september 2021
4 minuten lezen
Koffiecultuur

Het begrip circulaire economie is niet meer weg te denken in de zakelijke markt. Steeds vaker wordt er door bedrijven circulair aanbesteed of wordt het inkopen op circulaire wijze gedaan. Als je hier nog niet mee bezig bent dan is het nú tijd om dit te gaan doen.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. Er zijn veel definities te vinden in wetenschappelijke literatuur en vakbladen. De meeste van deze definities richten zich op grondstofgebruik en volgen vaak de 3R-aanpak:

  • Reduce (minimaal grondstofgebruik)
  • Reuse (maximaal hergebruik van producten en onderdelen)
  • Recycle (hoogwaardig hergebruik van grondstoffen)

Circulaire visie

De visie voor een circulaire economie is een wereld zonder afval. Kort gezegd betekent dat je producten en verpakkingen niet weggooit nadat je ze hebt gebruikt, maar op één of andere manier opnieuw gebruikt.

Wat is het verschil tussen duurzaamheid en circulariteit?

Simpel gezegd: Circulariteit draagt bij aan een duurzamere wereld, maar niet alle duurzaamheidsinitiatieven dragen bij aan circulariteit. Circulariteit en een circulaire economie zijn gefocust op kringlopen van grondstoffen, terwijl duurzaamheid breder is en betrekking heeft op mensen, de planeet en de economie.

Circulariteit en de SDG’s

Circulaire economie heeft ook te maken met de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. De Sustainable Development Goals (SDGs) worden steeds vaker gebruikt voor het vormgeven van duurzaamheidsdoelstellingen binnen organisaties. Ook wij hebben onze doelstellingen gekoppeld aan de SGD’s, dit kan je lezen in ons MVO jaarverslag.

Welke SDG’s passen in een circulaire economie?

Er is met name een sterke relatie tussen een circulaire economie en een aantal SDG’s. In het bijzonder SDG 6 (schoon water), SDG 7 (betaalbare en schone energie), SDG 8 (werk en economische groei), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) en SDG 15 (leven op het land) hebben een sterke relatie met de visie van circulariteit.

Welke stappen maakt Coffee Fresh voor een circulaire economie?

Coffee Fresh gelooft in een circulaire economie. Het verduurzamen van onze organisatie vraagt om een proces van ontwikkelen, creatief zijn en omdenken. We begrijpen dat wij er niet alleen lukt, wij moeten samenwerken met onze partners en leveranciers om de gehele keten te verduurzamen. Met het recyclen van koffiedik alleen zijn wij nog niet circulair en is onze koffie niet circulair. Er zit een hele keten voor die ook afval produceert en vraagt om oplossingen. Wij kijken daarom verder dan alleen ons eigen handelen. Stap voor stap komen wij dichterbij een betere wereld.

Eén van de stappen richting een circulaire economie is het transparant maken van de koffieketen. Wij hebben duidelijk waar onze koffie vandaan komt en vertellen dit ook aan onze klanten. Nu dit duidelijk is kunnen wij de koffieboeren verder helpen met het verduurzamen. We beseffen dat wij er nog lang niet zijn, maar weten dat wij stap voor stap vooruit komen.

Circulair initiatief

Wij hebben in 2020 een nieuw koffiemeubel geïntroduceerd, gemaakt van afvalplastic. Het Close Future koffiemeubel is een mooi voorbeeld van het gebruik van afval voor nieuwe producten. Dit afval komt uit onze eigen organisatie en kan tot wel 9 keer worden hergebruikt. Ons Close Future koffiemeubel is gemaakt van een restproduct van samengestelde plastics. Om te voorkomen dat dit plastic de verbrandingsoven in gaat ontwikkelden wij samen met Save Plastics en Inter-Fact Interiors, in een mooie regionale participatie, een duurzame oplossing.

Circulair initiatief

Ons Close Future koffiemeubel maakt je duurzame koffievoorziening helemaal af. Naast een energiezuinige koffieautomaat, gecertificeerde koffie en duurzame koffiebekers heb je een echte blikvanger in je koffiehoek. Gewoonweg een goed verhaal. En een leuk nieuwtje: Het materiaal is naast voor een koffiemeubel ook al gebruikt voor een nieuwe bank waarop onze collega’s rustig een kopje koffie kunnen drinken in hun pauze.

Koffie in de circulaire economie, gaat dat samen?

Om terug te komen op de vraag waar wij deze blog mee begonnen. Ja, het is mogelijk om koffie te drinken in de circulaire economie. Echter vraagt dit wel om creativiteit en omdenken en moeten er nog veel stappen gezet worden alvorens Nederland volledig circulair is. Een doel dat is gesteld voor 2050 door de Rijksoverheid.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk