Skip to content

Elke dag de beste koffie op kantoor

Wat is een espresso?

Wat is een espresso en hoe bereid je een goede espresso? Ontdek hier alles wat je moet weten over espresso. Van de verschillende soorten espresso tot waar de naam vandaan komt.

Wat is een espresso?

Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Het is dus een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Daarom staat een espresso ook vaak aan de basis van variaties met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.

Hoe bereid je een goede espresso?

Bij het bereiden van een espresso is de afstelling van je espressomachine en koffiemolen erg belangrijk. De Specialty Coffee Association definieert een perfecte espresso als volgt: “De gemiddelde espresso wordt gemaakt van 18 tot 20 gram fijn gemalen koffiebonen, met een output van 36,5 gram koffie (ongeveer 30ml) die wordt geëxtraheerd in 25 tot 30 seconden bij een druk van 9 bar en 93,3 graden Celsius.

Een barista die gebruik maakt van een pistonmachine zal deze parameters goed in de gaten houden om zo de lekkerste espresso te zetten. Gelukkig hoef jij daar op het werk geen moeite voor te doen. Volautomatische koffiemachines worden zo afgesteld dat er altijd een goede espresso uit komt. Onze koffiemachine installateurs zijn echte specialisten en weten precies hoe de machine moet worden afgesteld.

Waar komt de espresso vandaan?

De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, refererend naar de bereiding. Want bij het bereiden van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak. De espresso komt oorspronkelijk uit Italië, waar espresso ook nog veel wordt gedronken. In Italië vind je ook veel espressobarretjes waar je vooral in ochtend veel Italianen een klein kopje espresso ziet drinken. Bestel je in Italië een caffè dan krijg je vaak een espresso.

Een perfecte espresso in stappen

Koffie is een product dat geen middelmatigheid tolereert en zeker espresso niet. Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. Laten wij eens kijken hoe een barista met een pistonmachine een perfecte espresso maakt.

Stap 1: Opwarmtijd

Allereerst is het belangrijk dat de machine opgewarmd is. Bij professionele pistonmachines kan dit soms wel een uur duren. Alles moet warm zijn; de filterdrager, de zetgroep maar ook het porselein.

Stap 2: Distributie en verdeling

Voordat een barista kan beginnen heeft hij de koffiemolen perfect afgesteld op de koffiebonen die er inzitten. Hij maalt de koffiebonen en vervolgens vult hij de filterdrager met deze fijn gemalen koffie. De doseerunit in de koffiemolen zorgt ervoor dat er een constante hoeveelheid koffie wordt gedoseerd. De barista egaliseert de koffie en drukt deze vervolgens met een tamper aan.

Stap 3: Doorspoelen

Voordat de barista het filterdrager plaatst, spoelt hij de “douche” van de zetgroep 2 à 3 seconden met heet water door. Zo is de zettemperatuur van machine gestabiliseerd en zijn de koffiedeeltjes van het vorige kopje uit de douche gespoeld.

Stap 4: Het zetten

De espresso wordt direct na het plaatsen van de filterdrager gezet, door een bepaalde hoeveelheid water door de filterdrager te laten lopen. Dit moet direct plaats vinden omdat de koffie anders door de warme temperatuur van de machine “verbrand” en een nare smaak aan de koffie geeft. Tijdens het zetten is het belangrijk dat de barista de doorlooptijd in de gaten houdt, deze mag immers niet langer dan 25 tot 30 seconden zijn. De barista stopt op het juiste moment de machine en de espresso is klaar.

Stap 5: Serveren

De espresso is klaar om te serveren. Een espresso komt het best tot z’n recht in een voorverwarmde porseleinen espresso kop. De meeste barista’s serveren de espresso op een bijpassend schoteltje met een lepeltje en suiker.

Stap 6: Genieten

Zoals je eerder kunt lezen herken je een goed gezette espresso aan de mooie dikke goudbruine crema. Dit zorgt voor een visueel aantrekkelijk kopje espresso. Tijdens het drinken zul je een intense smaak en aroma ontdekken, dat is toch genieten!

Welke soorten espresso zijn er?

Espresso Ristretto

Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Deze variant is gemaakt met dezelfde hoeveelheid gemalen koffie, maar met minder water (15 ml). Hierdoor is de espresso ristretto sterker. Het is vaak niet meer dan 1 slok vol aroma en smaak met een mooie donkere crema.

LEES MEER OVER RISTRETTO

Espresso Doppio

Een espresso doppio is in feite een dubbele espresso. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor ‘dubbel’. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 60 tot 80 ml. Veel koffieliefhebbers kiezen standaard voor een dubbele espresso in plaats van een enkele, omdat ze zo nog langer kunnen genieten van de intense smaak.

LEES MEER OVER EEN DUBBELE ESPRESSO

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk