Skip to content

Wat is een espressomachine?

De espressomachine wordt in de volksmond ook vaak de pistonmachine genoemd. Deze koffiezetter is in bijna iedere koffiebar en café terug te vinden. Vaak staat de machine op een prominente plek waar deze machines door hun mooie design goed tot hun recht komen.

Maar wat is de espressomachine precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé kenner bent op het gebied van een espressomachine.

Wat is een espressomachine?

Zoals in de intro al beschreven wordt deze machine in de volksmond ook vaak de pistonmachine genoemd. Echter is dit in vele gevallen niet de goede benaming. Een pistonmachine maakt gebruik van een hefboom om druk op te bouwen. Tegenwoordig wordt de druk opgebouwd met een pomp en zie je pistonmachines bijna alleen nog maar in Italië.

In de gemiddelde Nederlandse koffiebar zie je vaak een espressomachine. Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst. Met dit koffiezetapparaat worden vaak espresso en andere op espresso gebaseerde koffie bereid.

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een espressomachine?

Zet je een espresso met een espressomachine dan krijg je een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. De espresso heeft daarnaast een mooie crema. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.

Wat zijn de benodigdheden om een espressomachine te gebruiken?

Om met de espressomachine een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

  • Espressomachine met filterdrager
  • Tamper
  • Uitklopbak
  • Weegschaal
  • Timer
  • Verse koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Kopjes

Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een espressomachine?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Bij de espressomachine is vooral de maalgraad van de koffie belangrijk.

Maalgraad

De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met een espressomachine is zeer fijn. De beste manier om de juiste korrelgrootte te bepalen is door een espresso te zetten en te timen hoelang het duurt voor je 30 ml koffie hebt gemaakt. Heb je in 30 seconden meer dan 30 ml koffie gezet, dat is je korrelgrootte te grof. Heb je veel minder gezet, dan is je korrelgrootte te fijn. Een uitstekende barista kan dit vaak op gevoel erg goed inschatten.

Dosering

De Specialty Coffee Association definieert een perfecte espresso gemaakt met een espressomachine als volgt: “De gemiddelde espresso wordt gemaakt van 18 tot 20 gram fijn gemalen koffiebonen, met een output van 36,5 gram koffie (ongeveer 30 ml) die wordt geëxtraheerd in 25 tot 30 seconden bij een druk van 9 bar en 93,3 graden Celsius.”

Zettijd

De extractietijd van een espresso gemaakt met een espressomachine moet tussen de 25 en 30 seconden liggen.

Waarom de espressomachine gebruiken?

Deze zetmethode is zeer populair in cafés en natuurlijk in een koffiebar. De barista kan door zijn ervaring met een espressomachine de perfecte verhoudingen creëren, afhankelijk van bijvoorbeeld de koffiemelange. Het zetten van een koffie met de espressomachine vraagt dus enige ervaring, maar als de parameters goed in de gaten gehouden worden kan je de lekkerste espresso zetten. Daarnaast zijn deze machines perfect voor het opschuimen van melk, die je vervolgens kan gebruiken voor een cappuccino of latte macchiato.

Hoe gebruik je espressomachine?

Het gebruik van een espressomachine vraagt enige ervaring en finesse. Door het vaak te gebruiken zal je beter worden in het koffie zetten. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard zettechniek en dosering.

Werkwijze

  1. Warm de espressomachine op. Alles moet warm zijn; de filterdrager, de zetgroep maar ook het porselein.
  2. Er van uitgaande dat de koffiemolen goed is ingesteld, maal je de koffiebonen en vul je de filterdrager met de fijn gemalen koffie. Als je een professionele koffiemolen hebt dan zorgt de doseerunit ervoor dat er een constante hoeveelheid koffie wordt gedoseerd. Weeg waar nodig de koffie alvorens naar de volgende stap te gaan.
  3. Egaliseer de koffie en druk deze vervolgens met een tamper aan. Zorg ervoor dat de koffie gelijkmatig verdeeld is en goed in aangedrukt.
  4. Spoel voordat je de filterdrager plaatst de “douche” van de zetgroep 2 à 3 seconden met heet water door. Zo is de zettemperatuur van machine gestabiliseerd en zijn de koffiedeeltjes van het vorige kopje uit de douche gespoeld.
  5. Plaats de filterdrager en de kopjes. Begin direct het zetproces door water door de drager te laten lopen. Dit moet direct plaats vinden omdat de koffie anders door de warme temperatuur van de machine “verbrand” en een nare smaak aan de koffie geeft.
  6. Zodra je het zetproces begint druk je de timer aan. Tijdens het zetten is het belangrijk dat de je de doorlooptijd in de gaten houdt, deze mag immers niet langer dan 25 tot 30 seconden zijn. Stop de machine op het juiste moment en je espresso is klaar.
  7. Verwijder de filterdrager en klop het koffiedik uit de drager. Maar je filterdrager schoon voor de volgende keer.
  8. Geniet van je kopje koffie gezet met de espressomachine.

Zetsystemen: voor de horeca of de echte thuisbarista

Geen enkel koffiezetsysteem is hetzelfde. Ontdek welke zetsystemen er zijn en wat je nodig hebt voor het bereiden van de lekkerste koffie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk