Skip to content
Blog

5 wetenswaardigheden over koffie uit Afrika

22 september 2020
3 minuten lezen
Kennis over koffie

Hoewel Ethiopië vaak als hét koffieland wordt gezien, zijn er in het continent Afrika nog veel meer landen waar koffie wordt verbouwd. Bijvoorbeeld Kenia, Burundi, Malawi, Tanzania en Zambia. Elk land heeft een eigen manier van koffie verbouwen en in elk land groeien andere variëteiten van de koffieplant. Dat zorgt voor een groot verschil in smaken en daarmee ook mogelijkheden voor koffie inkopers. We zouden er een blog over kunnen schrijven, maar om te beginnen vertellen wij je vandaag 5 feitjes over koffie uit Afrika.

ZO WORD JE KOFFIEKENNER 

Feiten over koffie uit Afrika

Wij vinden het belangrijk koffiedrinkers te vertellen waar de koffie vandaan komt. Dit doen wij door het delen van smaakprofielen en het schrijven van interessante blogs. In dit blog vertellen wij je een aantal feiten over koffie uit Afrika. Lees snel verder voor meer feiten.

koffiebonen in koffiezakken

1. Ethiopië is de bakermat van koffie

Er zijn veel legendes over de oorsprong van koffie. Een van die legendes gaat over geitenherder Kaldi in Ethiopië. Kaldi ontdekte koffie nadat zijn geiten rode bessen hadden gegeten van een bepaalde plant. Zijn geiten werden daarna zo actief en vol energie dat ze ’s nachts niet eens gingen slapen.

Kaldi vertelde dit aan de abt van een plaatselijke klooster, die er vervolgens een drank van maakte. Hij ontdekte dat het er voor zorgde dat hij de hele dag alerter bleef, zelfs bij het avondgebed. De abt deelde zijn kennis met andere monniken en het verhaal van de stimulerende bessen verspreidde zich richting het Arabische schiereiland.

LEES MEER OVER DE ONTDEKKING VAN KOFFIE 

Geitenherder Kaldi is de ontdekker van koffiebonen

2. Fruitige koffie

Afrikaanse koffiesoorten zijn vaak net zo exotisch als de landen waar ze vandaan komen. Deze koffies hebben vaak een volle body die wordt versterkt met een sterke zoetheid. De smaak van koffie uit Ethiopië, Rwanda, Kenia en Burundi worden vaak omschreven als fruitig of bloemig.

LEES MEER OVER KOFFIE UIT ETHIOPIË 

Koffielanden

3. Robusta ontdekt in Congo

Eind 19e eeuw werd de Robusta koffieboon ontdekt in het toen nog Belgische Congo, nu bekend als Democratische Republiek Congo. Deze koffieplant kon in het dal worden geteeld en was beter bestand tegen ziektes, waardoor hij een stuk voordeliger is om te produceren.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ROBUSTA EN ARABICA KOFFIE? 

koffieboon close up

4. Bijna de helft van koffielanden ligt in Afrika

Koffie wordt verbouwd rond de evenaar in de zogenoemde bonengordel. Deze bevindt zich tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. De bonengordel kent namelijk het perfecte klimaat voor koffiebonen. In totaal zijn er 56 koffieproducerende landen, 25 hiervan liggen in Afrika. Ondanks het grote aantal koffieproducerende landen is de totale koffieproductie in Afrika niet zo groot.

LEES MEER OVER DE BONENGORDEL 

de bonengordel

5. Klein aandeel van de wereldproductie

Koffie uit het continent Afrika is goed voor ongeveer 12% van de wereldproductie van koffiebonen. Van deze 12% komt ongeveer 62% uit Ethiopië en Oeganda. Dat betekent dat de overige Afrikaanse landen maar weinig koffiebonen produceren.

Koffie uit Oeganda

Dit waren 5 feitjes over koffie uit Afrika. Houd ons blog in de gaten om meer te weten te komen over koffie. Of lees meer op onze speciale koffiekenner pagina.

LEES MEER 

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk