Skip to content
Blog

De veranderingen in de koffiewereld door COVID-19

1 december 2020
5 minuten lezen
Kennis over koffie

Sinds begin 2020 is alles anders, de wereld zoals wij die kenden is niet meer hetzelfde. Opeens moeten we thuiswerken, constant onze handen ontsmetten en mondkapjes dragen. Ook in de wereld van koffie zien wij veel veranderingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen van oorsprong is veel veranderd door het COVID-19 virus.

Thuiswerken en videobellen met collega

Meer thuiswerken en thuis koffie drinken

In 2020 is thuiswerken een soort nieuw normaal geworden. Een groot deel van dit jaar hebben werknemers in Nederland thuis hun werk uitgevoerd. Aan de keukentafel, op zolder of in een geïmproviseerd kantoor, massaal werken wij thuis. Wij vermoeden dat een groot deel van thuiswerkend Nederland nog wel een tijd (deels) thuis blijft werken. Dat betekent dat er ook meer koffie thuis gedronken wordt. Waar we eerder alleen tijdens het ontbijt een kopje koffie dronken, wordt nu de hele dag door thuis koffie gezet.

Thuiswerker en koffie drinken

Werknemers willen thuis ook lekkere koffie

Als je dan de hele dag thuis werkt, wil je natuurlijk wel lekkere koffie. Maar dat blijkt voor veel mensen een hele zoektocht. Er zijn zo veel verschillende zetmethodes te gebruiken. En zo veel smaken koffie in de supermarkt te verkrijgen, wat kies je dan? Senseo of Nespresso? Of toch een echte espressomachine met verse koffiebonen? En hoe zorg je ervoor dat er een goede kop koffie uit komt? Allemaal vragen waar je als beginnende thuiswerker mee te maken krijgt. Misschien toch maar even een kijkje nemen op onze speciale koffie kennis pagina.

Thuiswerken is een structurele invulling van de werkweek

En wie betaalt?

Nu het thuiswerken bijna een structurele invulling van de werkweek is, klinkt de roep om een thuiswerkvergoeding steeds vaker. Er ontstaat een hele discussie over de thuiswerkvergoeding. Want thuiswerken betekent ook thuis stroom en water verbruiken, thuis koffie zetten, maar ook in sommige gevallen gebruik maken van persoonlijke telefoon en laptop. Daar tegenover staat dat medewerkers niet hoeven te reizen op hun thuiswerkdagen en daardoor geen reiskostenvergoeding hoeven te krijgen.

Ook op kantoor verandering

Toen wij massaal thuis kwamen te zitten gingen de koffieautomaten bij veel bedrijven uit. In juni gingen we mondjesmaat weer naar kantoor en konden we hier weer genieten van heerlijke koffie. Maar er hebben wel wat veranderingen plaats gevonden; nieuwe looproutes naar de koffiemachine, vaker schoonmaken van de knopjes of het touchscreen en natuurlijk meer afstand houden van je collega’s. Dat betekent dus ook minder gesprekken bij de koffiemachine, een belangrijke sociale interactie die juist goed is voor de werksfeer.

Touchscreen van een koffiemachine

Even op kantoor, dan een extra kopje koffie

Met al dat thuiswerken mis je natuurlijk de koffie op kantoor. Zijn kantoormedewerkers dan toch even op kantoor, dan drinken ze vaak even een extra kopje koffie. Want niks is zo lekker als dat kopje koffie op het werk. Er is ook meer te bespreken met de aanwezige collega’s die je misschien al een tijdje niet hebt gezien. Dus dat wordt even bijkletsen onder een genot van een extra kopje koffie met natuurlijk genoeg afstand.

Bijkletsen met collega

Meer koffie to go

Nu de horeca al een tijdje dicht is moeten Nederlanders andere manieren verzinnen om toch een lekker kopje verwenkoffie te drinken. Waar eerst in de weekenden veel koffie gedronken wordt in de horeca, zien wij nu een trend van koffie-to-go ontstaan. Om toch een beetje omzet te genereren hebben veel restaurants en cafés hun zaak tijdelijk ingericht op het afhalen van eten en drinken. Deze trend zien wij ook bij koffiebarretjes, waar je jouw favoriete koffie, cappuccino of latte macchiato nu simpelweg kan afhalen. Inclusief een lekker stukje taart of andere zoetigheid.

Koffie to go

Andere problemen door COVID-19

De veranderingen in Nederland zijn eigenlijk maar klein in vergelijking met de landen waar koffie haar oorsprong vindt. Wij moeten ons leven een beetje aanpassen, maar kunnen dit over het algemeen redelijk makkelijk doen. Waar er echt problemen ontstaan is in landen waar men het al minder goed heeft, koffielanden in Zuid-Amerika bijvoorbeeld.

Koffieplanten bekijken op een koffieplantages

Hogere kosten en minder inkomsten

In Zuid-Amerika begon de verspreiding van corona iets later, maar niet minder heftig. Binnen no-time zaten landen zoals Peru, Colombia, Brazilië en Ecuador op slot, met alle gevolgen van dien. Door de aanpak van de regeringen om COVID-19 onder controle te krijgen, lopen koffieboeren tegen vele problemen aan. Zo is er te weinig mankracht om alle koffie op tijd te oogsten. Daarnaast maken wegversperringen het extreem lastig om koffie te vervoeren. Zo ontstaan hogere productiekosten en minder inkomsten voor de koffieboeren, die het in veel gevallen al erg lastig hebben.

Koffiebes in hand van koffieboer

Samen tegen corona

Zoals je kan lezen zijn er door Covid-19 veel veranderingen in de koffiewereld, dichtbij huis maar ook verder weg. We kunnen de situatie helaas niet mooier maken dan deze is. Hoewel wij net als heel veel anderen graag zouden willen dat alles weer als vanouds is, ziet het er naar uit dat de werkomgeving misschien wel voorgoed is veranderd. We moeten er samen de schouders onder zetten, want samen staan wij sterk. Samen kunnen wij dit virus verslaan!

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk