Skip to content
Blog

Wat is cacaoboon fermentatie?

2 april 2019
2 minuten lezen
Kennis over koffie

Wij hebben al eens het verhaal achter dat kopje chocolademelk verteld, de route die de cacao aflegt van boon tot je kopje. Een belangrijke stap in het proces is de fermentatie. Maar wat is dat? En waarom is dat zo belangrijk? Vandaag geven wij het antwoord.

Cacaobonen met schep

Het begint met de rauwe boon

De bonen in een cacaovrucht zijn de belangrijkste grondstof van chocolade. Rauwe bonen hebben nog niet die typische chocoladesmaak die wij kennen. Hiervoor moeten er nog een aantal stappen genomen worden. Het fermenteren en drogen van de cacaobonen zijn essentiële stappen in de ontwikkeling van de smaak.

Fermentatie van cacaobonen

Het fermenteren kan beginnen

De cacaobonen zijn bedekt met een laag vruchtvlees, dit wordt uit de vrucht verwijderd. De bonen worden met vruchtvlees en al in manden of in kuilen in de grond opgeslagen en bedekt met bladeren. Ze worden vijf dagen bewaard, zodat bacteriën en schimmels de bonen kunnen fermenteren.

Cacaobonen in handen van een cacao boer

Scheikundig proces

Het fermentatieproces is een ingewikkeld, bijna scheikunde verhaal. In het kort komt het erop neer dat gisten en bacteriën bepaalde suikers omzetten in alcohol en zuren, die uiteindelijk de cacaoboon penetreren. Het proces is exotherm, wat betekent dat er veel warmte vrijkomt. De temperatuur stijgt waardoor de bonen niet zullen gaan kiemen. Uiteindelijk initieert het de biochemische reacties die leiden tot de vorming van de essentiële chocoladesmaak. Dit bijna magische proces wordt afgerond tijdens het drogen en roosteren van de cacaobonen, waarbij de definitieve smaakontwikkeling plaatsvindt.

Chocolademelk van bovenaf

Experimenten

Of het fermentatieproces succesvol is hangt af van verschillende factoren. Door veel te experimenteren met deze factoren kunnen boeren en producenten van cacao ontdekken welke smaken je kan ontwikkelen en wat het potentieel van de cacaoboon is. Na de fermentatie stopt het natuurlijk niet. Er zijn meer stappen die worden genomen voordat de cacao uiteindelijk in je kopje chocolademelk zit.

BEKIJK DE STAPPEN DIE DE CACAOBOON AFLEGT

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk