Skip to content
Blog

Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffiebonen?

24 november 2020
3 minuten lezen
Kennis over koffie

Er zijn veel soorten koffiebonen, maar voor koffieproductie zijn arabica en robusta de belangrijkste. Eenmaal geroosterd lijken de koffiebonen veel op elkaar, maar er zijn verschillen tussen de twee. Wij vertellen je 4 belangrijke verschillen, maar eerst even kort: Wat is arabica en wat is robusta?

Arabica koffie

Wat is arabica?

Arabica is een veel genoemde naam als je het hebt over koffie. Die naam komt van een koffieplant genaamd: Coffea arabica. De arabica koffiebonen hebben niet allemaal dezelfde smaak, want binnen de arabica soort heb je verschillende variëteiten. Kenmerkend voor de Arabica bonen is het evenwichtige aroma en de complexe vol-aromatische smaak.

Wat is robusta?

Robusta koffiebonen komen van een koffieplant genaamd: Coffea canephora. Ook binnen de robusta soort heb je verschillende variëteiten en dus verschillende smaken. Kenmerkend voor de robusta is het feit dat deze plant minder vatbaar is voor ziektes, iets robuuster dus. Robusta bevat meer cafeïne dan arabica en heeft een wat vollere en bittere smaak.

Wat zijn de verschillen?

En dan nu de 4 verschillen tussen arabica koffiebonen en robusta koffiebonen. Ben je nieuwsgierig naar meer over koffie? Lees dan onze blog: Koffie, van A tot Z

1. Wereldproductie

Arabica bonen zijn momenteel goed voor ongeveer 70% van de wereldproductie. De Robusta koffiebonen zijn momenteel goed voor ongeveer 30% van de wereldproductie. Robusta wordt voornamelijk in Azië en Afrika geproduceerd, terwijl Arabica veel te vinden is in Zuid-Amerika.

ONTDEK KOFFIEPRODUCERENDE LANDEN
Koffie bonen op een zak koffie in de koffiebranderij van Neuteboom

2. Groeiomstandigheden

Deze Arabica koffieplanten groeien het beste op een hoogte van 600 tot 2000 meter, bij een gemiddelde temperatuur van 15 tot 24 °C. Robusta groeit op een lagere hoogte dan de Arabica, vaak tussen zeeniveau en 700 meter, bij een gemiddelde temperatuur van 22 tot 28 °C.

LEES OVER DE GROEIOMSTANDIGHEDEN
Koffiebessen aan een koffieplant op een koffieplantage

3. Smaak en cafeïne

Arabica bonen hebben een verfijnde smaak en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als Robusta bonen. Het lagere cafeïnegehalte zorgt voor de subtiele en genuanceerde smaak. Robusta bonen bevatten dus meer cafeïne en zijn daardoor perfect voor espressoblends met een extra kick. Door de grotere hoeveelheid cafeïne zijn de Robusta bonen bitter van smaak en zie je bijna nooit een koffie met alleen Robusta koffiebonen.

LEES MEER OVER CAFEÏNE
Koffiebonen van Coffee Fresh uitvergroot

4. Uiterlijk

Een duidelijk verschil tussen de bonen is het beste zichtbaar als de bonen nog ongebrand zijn. Robusta bonen zijn ronder en kleiner, terwijl Arabica bonen meer ovaal zijn en groter. Naast de afmeting kan je een Arabica boon ook herkennen aan de S-vorm in de nerf. Een Robusta boon heeft een rechte nerf.

NIEUWSGIERIG NAAR ONZE KOFFIE?
Verschil in koffiebonen Arabica en Robusta

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk